Featured Image

Parkinson

Dansen met Parkinson

Beweeg en dans verzorgt danslessen die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen met de ziekte van
Parkinson en hun partners en/of mantelzorgers.

Dat bewegen goed is voor mensen met Parkinson is bekend. Uit verschillende studies blijkt dat dansen zowel het lichaam als de hersenen stimuleert. De bekende neuroloog en Parkinson-specialist prof. Bas Bloem, van het Radboud UMC Nijmegen, zegt hierover: “Het blijkt dat dansen een positief effect heeft op de houding en het hele beweegpatroon van mensen met Parkinson, zij worden soepeler en zelfs de gezichtsuitdrukking wordt er minder star door”.

Ook hoogleraar neuropsychologie Eric Scherder vertelt regelmatig in zijn colleges over het positieve effect van muziek en dans op de mens en ons brein.

Daarnaast zorgt het (samen met lotgenoten) dansen voor plezier, opnieuw leren vertrouwen op het eigen lichaam en dat wat men nog wél kan. Door regelmatig te dansen gaan mensen met Parkinson zich zowel lichamelijk als geestelijk, meer in balans voelen. De danslessen voor mensen met Parkinson zijn gebaseerd op de methodiek van de Mark Morris Dance Group uit New York: Dance for PD, de methodiek van Dance for Health en Andrew Greenwood van Switch2move.

In 2001 zijn dansers van de Mark Morris Dance Group samen met de Brooklyn Parkinson Group in New York gestart met het ontwikkelen van speciale danslessen voor mensen met Parkinson. Inmiddels is deze methodiek wereldwijd verspreid en verder ontwikkeld, óók in Nederland. Muziek speelt een belangrijke rol in de lessen en zorgt ervoor dat bewegingen gemakkelijker kunnen worden uitgevoerd.

In de lessen wordt gewerkt met een mix van ontspannings-, balans- en coördinatie-oefeningen, eenvoudige dansbewegingen en improvisatie. Het eerste deel van de les wordt zittend op een stoel uitgevoerd. De lessen zijn geschikt voor iedereen met Parkinson, ongeacht leeftijd of conditie. Ervaring met dans is niet nodig. Partners en/ of mantelzorgers zijn van harte welkom om mee te doen.

Wie Parkinson, MS, Reuma of een andere aandoening heeft, krijgt het advies zo veel mogelijk te bewegen. Dans is dan een welkome aanvulling (of invulling) op alles wat al moet, omdat het leuk is! Bij dans ligt niet de focus op de behandeling, maar op de dans. Er even uit zijn, even niets aan je hoofd, de wereld om je heen vergeten èn andere mensen leren kennen.

Iedereen mag er zijn en iedereen is uniek en beweegt op zijn eigen wijze. Alles is goed; wees welkom in mijn lessen, ook met andere chronische aandoeningen. Samen kun je meer dan alleen!

Door onderzoek word steeds duidelijker dat Dans ook een positief effect heeft op andere chronische aandoeningen, zoals MS en Reuma/Artrose.